Olianne K Nerbø , servicearbeider på Troll B blogger om oljenæringen og klima.

fredag 3. september 2021
Jeg tenker på valget….
På klimapolitikken som plutselig er blitt en hovedsak i året’s valg. Og at det dessverre er så mange som tror at vi redder verden om vi bare stenger ned oljeproduksjonen i Norge.
Som dere vet jobber jeg selv i oljeindustrien og får lønna mi derfra. Innhabil? Nei. Jeg kan heller ikke fornekte at noe er i ubalanse med klimaet vårt og mener at vi i Norge også må bidra for å ikke ødelegge kloden vi bor på!
Men jeg VET også at vi i Norge produserer kun 2% av oljen i verden, og at nettopp de to prosentene er den reneste produserte oljen som finnes!!! Om Norge stenger ned olje/ gass- produksjonen blir den glatt erstattet av andre nasjoner som ikke tenker miljø!!!. Rapporten som bekrefter dette, er ikke tull og bestillingsverk som MDG liker å påstå. På mørke kvelder ser vi faklene lyse opp himmelen på engelsk side av sektoren, mens faklene på norsk side er mørklagt. Andre olje-nasjoner brenner gassen(= co2) mens vi gjenvinner den her på Norsk side av sokkelen.
Jeg er enig i at vi må skjerpe oss når det gjelder miljø. Men vi kan ikke bare stenge oljeproduksjonen og tro at da har vi har gjort vårt! Olje benyttes til så mye mer enn drivstoff. Vi må jobbe intensivt for å finne alternative materialer for oljebaserte produkter. f.eks: sprøyter, rør, ledninger, mobiltelefoner, tv, biler, hageutstyr, kjøkkenutstyr, sko, klær, støvler, møbler, interiør i biler og veldig mye mer.
Når etterspørselen forsvinner stopper produksjonen opp, og problemet er løst!
Men hva med å ha fokus på andre ting som vi faktisk KAN påvirke allerede i dag? F.eks microplast i havet. Vi har vel alle sett skrekkeksempel på hvordan den dumpes i havet, elver eller naturen i mange land. -Slå to fluer i en smekk og bygg fabrikker som gjenvinner plast i U-land (som ellers tømmer all plast i havet og mange mottar u-hjelp) Da får noen jobb på disse fabrikkene og innbyggerne får betalt for plasten de leverer inn. Slik tjener folk der penger de kan leve av, og plasten blir gjenvunnet. Vinn- vinn situasjon og U- hjelp med mening!
Hva med å forby bruken av dobbel og trippel emballasje på alle varer? Begrense salg av unødvendige jalla-varer fra Kina som er produsert av olje med energi fra kullkraftverk og har veldig kort varighet? Bruk og kast av klær, mobiltelefoner, tv, hvitevarer etc. fordi de er laget slik at det ikke skal lønne seg å reparere de? Det er noe ALLE i hele landet kan bidra med. En dugnad alle KAN bidra til.
Jeg tror ikke de to prosentene Norge produserer med olje/gass er det som ødelegger klimaet i verden, men det er mye annet vi faktisk kan gjøre for miljøet uten å ruinere landet vårt. Det er lov å ha to tanker i hodet samtidig, selv i et grønt 2021!
Godt valg!
Del