Industri Energi sine nettsider

Industri Energi Equinor Sokkel svært skuffet over Trollvind besluttingen til Equinor


Mandag 22. mai sendte Equinor ut en pressmelding om at Trollvind var utsatt på ubestemt tid. Trollvind skulle levere kraft til feltene Troll og Oseberg, og til kraftnettet på land.
Planene for det flytende havvindanlegget ble presentert i juni i fjor, da med en ambisjon om å levere 4,3 TWh årlig – omtrent tre prosent av Norges nåværende kraftbehov.
 
-Det var utrolig overraskende og skuffende å få lese i avisa at Equinor har utsatt Trollvind på ubestemt tid. Det er heller ikke bra for Equinors omdømme, sier Per Steinar Stamnes, leder for Industri Energi Equinor Sokkel.
-Det er mindre enn et år siden prosjektet ble lansert med brask og bram, sier en Per Steinar.

Per Steinar Stamnes, leder Industri Energi Equinor Sokkel

Når vi har diskutert Utvinning Produksjon Norge (UPN) sin offshorestrategi i Bedriftsutvalget (BU) UPN har reduksjon av CO2 og elektrifisering vært tema for å lykkes med å forlenge levetiden for våre innretninger. Og for å opprettholde arbeidsplasser for produksjon av olje og gass i flere tiår fremover.

Men da har Industri Energi Equinor Sokkel også vært tydelig på at elektrifisering av sokkelen ikke må medføre høyere strømpriser for private husholdninger eller landbasert industri. Da ville vi få opinionen mot oss.
Derfor var meldinga i BU UPN tydelig på at Equinor måtte bidra til å skaffe egen strøm for elektrifiseringa av innretningene, og ikke bruke strøm fra land hvor det flere steder er underskudd på kraft.

Svaret vi har fått har hele tiden vært at det i flere år fremover er mer enn nok strøm til begge deler.
Det har vi vært skeptiske til, og ikke tatt for god fisk. Industri Energi har som eneste organisasjon og forbund vært mot utenlandsk kablene.

-Strømprisene på Sørlandet og Vestlandet tilsier at det ikke er nok strøm, og det viser også kraftbehovet fremover at strøm blir en mangelvare fremover i de samme regionene», sier leder Stamnes.

Equinor sitt svar har vært at de gjennom Norway Energy HUB, Equinor sin strategiplan for norsk sokkel, skulle bygge ca 2000 vindmøller til havs. Trollvind var starten på en industrialisering som skulle stå på egne bein.

-«Det støttet vi, og vi ble bedt om å understøtte og promotere prosjektet utad, noe vi har gjort, sier Per Steinar.

-Det skulle bidra til 3-4 ganger mer strøm enn det en ville ha bruk for selv. Den ekstra strømmen skulle eksporteres til land og brukes i strømnettet til andre som trengte den.

-Hywind Tampen var startskuddet på en industrialisering av havvind møller», sier Stamnes.

-Pr. dags dato er det kun 7 vindmøller som står mellom Snorre og Gullfaks, og det er riktig nok 4 til på vei ut, men det mangler fortsatt 1989 havvind møller til å nå strategien sin, sier en utrolig skuffa leder av Industri Energi Equinor Sokkel.