Vi snakker selvsagt ikke om folk men tonn CO2 utslipp fra Statoil,s installasjoner. Eller om kutt i utslipp tilsvarende 600 000 biler hvert år.
Det er formidable mål Statoil nå har nådd. Og Industri Energi Statoil er stolt på vegne av våre ansatte som hver dag bidrar til dette fantastiske resultatet.
Når vi vet at Statoil er på topp i bransjen ift CO2 utslipp og har ambisiøse mål frem mot 2030, virker det meningsløst at noen mener det er fornuftig å redusere oljeproduksjonen i det landet som produserer mest «klimavennlig» i hele bransjen. Faktisk produserer Statoil med under halvparten av det gjennomsnittlige utslippet av CO2, enn resten av bransjen.
Dersom vi i Norge slutter å produsere olje står andre mer forurensende land klar til å ta over, og CO2 utslippene vil dermed øke. Utslippskuttene på de 600 000 bilene ville plutselig være borte. Dårlig miljøgevinst vil vel de fleste si.
Trenger vi lete etter mer olje og gass? Svaret er ja, og vi som jobber med dette vet at det tar gjerne 10-12 år fra vi finner et nytt felt til det kommer olje på dekk. Derfor haster det nå. Ordreboken er tom om 2-3 år. Da begynner problemene å melde seg, først hos leverandørindustrien, så hos oljeselskapene, så går det utover statskassen. Og sånn kan vi fortsette med veier, helse ,skole etc.
Skal politikerne kunne innfri sine valgløfter, vise ansvar for å opprettholde velferdsstandarden vi har i landet vårt, må det åpnes for nye lete arealer, og vi ser selvsagt nordover.
Verden etterspør våre produkter og vil komme til å gjøre det i mange tiår fremover, og vi i Industri Energi Statoil skal gjøre alt vi kan for å være med å bidra slik at eventyret kan fortsette. Samtidig som alle ansatte vil være med å bidra til Statoil skal nå målene om ytterligere utslippsreduksjon fremover.
På denne måten vil vi virkelig være med å bidra til det store klimaregnskapet som hele verden trenger!
Industri Energi Statoil er stolte av det Statoil har fått til på utslippssiden og gir vår fulle støtte til det videre arbeidet. Dette arbeidet vil være viktig i en global kontekst. Den teknologi som utvikles innen olje og gass industrien kan eksporteres, noe som vil ha store positive konsekvenser for det globale utslippet.
Industri Energi Statoil vil oppfordre de politiske partier som nå sitter i regjeringsforhandlinger, å ha med seg dette bildet i de kommende drøftingene. Den samme oppfordring går til de politiske partiene som er i opposisjon.
Det vil være en fallitterklæring å ikke ha et globalt perspektiv når vi skal redusere klimautslippene!
For Arbeidsutvalget Industri Energi Statoil
Per Martin Labråthen